Wat is het verschil tussen een aankoop- en verkoopmakelaar?

Als je je huis wilt (ver)kopen in Zwolle doe je dit vaak samen met een makelaar. Het is niet verplicht om een makelaar in te schakelen, maar omdat een makelaar veel kennis en ervaring heeft is het erg af te raden om zonder een makelaar het koop of verkoop traject in te gaan. Wat is nou het verschil tussen een aankoop- en verkoopmakelaar?

 

Aankoopmakelaar in Zwolle

Een aankoopmakelaar in Zwolle helpt jou met de zoektocht naar je droomhuis. De makelaar zorgt ervoor dat deze zoektocht zo snel en soepel mogelijk verloopt. De makelaar gebruikt zijn of haar netwerk om op zoek te gaan naar een geschikt huis voor jou. Vaak weet een makelaar al dat een huis te koop komt voordat het huis online staat. Hierdoor kan je sneller het huis bezichtigen en misschien wel de koop al afronden voordat het huis überhaupt online te koop komt.

Daarnaast zorgt een aankoopmakelaar voor advies in een geschikte hypotheekadviseur, taxateur en bouwkundige keuring.

 

Verkoopmakelaar in Zwolle

Een verkoopmakelaar in Zwolle bemiddelt de verkoop van een woning en adviseert de verkoper van het huis. De verkoopmakelaar zorgt voor de belangen van de verkopende partij.

De makelaar verzorgt het hele verkoopproces. Zoals een taxatie, stylingadvies, professionele foto’s voor de verkoopadvertentie en de makelaar adviseert tegen welke prijs de verkoper zijn huis het beste kan verkopen. De verkoopmakelaar baseert dit op de taxatie, bouwkundige staat van de woning, kadastrale gegevens en overige kenmerken van jouw woning.

De verkoopmakelaar regelt de verkoopadvertentie en de plaatsingen van de advertentie. Daarnaast zal de makelaar de bezichtigingen regelen, inplannen en begeleiden. Als er eenmaal een bod is gedaan zal de makelaar hier met jou in gesprek over gaan en adviseren.

 

Het verschil tussen een aankoop- en verkoopmakelaar

Zoals de benaming van beide beroepen aangeeft helpt de aankoopmakelaar bij het kopen van een huis en de verkoopmakelaar bij het verkopen van een huis. De aankoopmakelaar zorgt voor de belangen van de kopende partij. De verkoopmakelaar zorgt voor de belangen van de verkopende partij.

 

Mag je dezelfde aankoop- en verkoopmakelaar gebruiken?

Als een makelaar beide diensten aanbiedt mag hij niet de aankoop en verkoop van hetzelfde pand behartigen. Het zou natuurlijk niet eerlijk zijn als een makelaar met zichzelf gaat onderhandelen. Overigens is het dan onmogelijk om de belangen van beide partijen te behartigen. Het is wel mogelijk om dezelfde makelaar voor beide diensten te gebruiken als het gaat om 2 verschillende panden.

Bij IQ Makelaars Zwolle kan je zowel voor de aankoop en verkoop van je huis terecht.

Reacties zijn gesloten